Er jeg næringsdrivende?

Hvis du ønsker å drive for deg selv, eller har en hobby du tjener penger på, vurderer du kanskje å starte egen bedrift. Det kan være vanskelig å vite om aktiviteten du driver med regnes som næringsvirksomhet eller ikke.

Disse 4 vilkårene må være oppfylt

Det finnes ingen konkret definisjon for når en aktivitet regnes som næringsvirksomhet, men det er fire vilkår som må være oppfylt. Du må selv vurdere om du oppfyller alle fire vilkårene. 

Med overskudd mener vi at inntektene er høyere enn kostnadene. Dette er det viktigste du må vurdere. Overskuddet må være rimelig sammenlignet med innsatsen du har lagt ned. Det er ikke et krav om at aktiviteten må gå med overskudd helt fra starten av, men den må kunne gå med overskudd på lengre sikt. Du børha holdepunkter som viser at det er sannsynlig at du kan tjene penger på aktiviteten din, for eksempel gjennom markedsundersøkelser, kunnskap eller andre erfaringer. Det er ikke nok at aktiviteten i seg selv gir inntekter hvis utgiftene er høyere enn inntektene. En hobby eller fritidssyssel som du har litt inntekt fra, men som aldri går med overskudd, regnes ikke som næringsvirksomhet. Den gir heller ikke rett til fradrag for kostnader/underskudd.

Kravet om overskudd avhenger av hvilken aktivitet det er snakk om, og må ofte vurderes over flere år.

Du kan altså gå med underskudd, og likevel oppfylle vilkåret om overskudd over tid, noe som kan være særlig aktuelt i en oppstartsfase. I enkelte bransjer kan man heller ikke se resultatet før etter flere år, for eksempel ved juletreproduksjon.

Om en aktivitet er egnet til å gå med overskudd vurderes normalt med et perspektiv på 5 til 8 år, unntaksvis 10 år.

Du kan se eksempler på tilfeller hvor en hobby har gått over til å bli næringsvirksomhet lenger nede på siden.

Det er ikke et konkret krav til hvor lenge aktiviteten må vare, men det er naturlig å tenke at du planlegger å holde på med den en god stund fremover.

Når du vurderer varigheten må du se det i sammenheng med de andre kriteriene. For eksempel vil det økonomiske resultatet naturlig nok påvirke hvor lenge du vil holde på med aktiviteten.

Du må utføre aktiviteten regelmessig. Dette betyr at små enkeltoppdrag og tilfeldige jobber ikke er næringsvirksomhet. Hvis du derimot har mange eller store oppdrag, eller flere oppdragsgivere kan det tyde på at du er næringsdrivende. For eksempel vil ikke ett enkelt vaskeoppdrag være næringsvirksomhet, men gjentakende vaskeoppdrag gjennom året kan være det. Du trenger ikke selv å være den aktive parten, hvis du for eksempel har ansatte som utfører arbeidet.

Frilanser

Har du kun enkeltstående oppdrag uten å være ansatt, bør du vurdere om du er frilanser. Er du frilanser, betaler du skatt på samme måte som lønnsmottakere og leverer skattemelding for lønnsmottakere og pensjonister.

Les om forskjellen mellom frilanser og selvstendig næringsdrivende (altinn.no)

Passiv kapitalplassering

Dersom aktiviteten er så lav at den må regnes som passiv kapitalplassering, er det ikke næringsvirksomhet. Passiv kapitalplassering kan for eksempel være aksjeinvestering eller utleie av egen bolig.

Les mer om skatteregler ved utleie av bolig

 

For egen regning betyr at det er du selv som dekker utgiftene ved arbeidet, for eksempel utgifter til materialer, og utgifter til anskaffelse og drift av utstyr.

For egen risiko vil si at det er ditt ansvar at oppdraget blir utført, for eksempel at varen eller tjenesten blir levert til avtalt tid og pris. Det er du selv som bærer ansvaret for resultatet av virksomheten.

Hvis du ikke stiller med egne redskaper, verktøy eller utstyr for å utføre arbeidet, og heller ikke er ansvarlig for jobben, bør du vurdere om du heller bør regnes som arbeidstaker i stedet for selvstendig næringsdrivende.

 

Du må selv vurdere om du oppfyller alle de fire vilkårene

Skatteetaten vurderer ikke om du oppfyller vilkårene når du sender inn skattemeldingen. Derfor er det viktig at du setter deg inn i hva de enkelte vilkårene innebærer, og er klar over hvilke plikter du har som næringsdrivende.

Hvis inntektene er høyere enn kostnadene, og du planlegger å drive med aktiviteten over tid, kan det tyde på at du driver næringsvirksomhet. Uansett bør du ta vare på dokumentasjon på inntekter og utgifter fra du starter med aktiviteten.

Mange tror det er en grense på 50 000 kroner, men dette er grensen for når du må registrere virksomheten i Mva-registeret, og har ingenting med vurderingen av om du er næringsdrivende eller ikke. Merverdiavgift beregnes ut fra omsetning, det vil si hvor mye du har solgt for, mens skatt handler om overskudd, det vil si det du sitter igjen med etter at utgiftene er trukket fra.

Hvis du vurderer deg selv til å ikke oppfylle alle vilkårene, men likevel har inntekt fra en aktivitet, kan denne fremdeles være skattepliktig og skal oppgis i skattemeldingen. Hvis du er usikker på om du skal oppgi denne inntekten, kan du kontakte oss og forklare problemstillingen.

 

Få en god start som næringsdrivende

Hvis du har vurdert vilkårene og kommet frem til at du er næringsdrivende, er det flere ting du må gjøre.

Kostnader i oppstartsperioden 

Fra det første året du oppfyller vilkårene for å drive næringsvirksomhet, vil alle dine inntekter fra virksomheten være skattepliktige, og du har rett til å få fradrag for alle kostnader knyttet til virksomheten. Du kan ha hatt kostnader forbundet med virksomheten i årene forut for at du oppfyller vilkårene. Dette kaller vi en oppstartsperiode. 

Hvis du er usikker

Du kan be Skatteetaten om en bindende forhåndsuttalelse (BFU) om din situasjon. En bindende forhåndsuttalelse er en avklaring av hvilke skatte- og avgiftsmessige forhold som vil gjelde i din sak, og er et tillegg til vanlig veiledning. Uttalelsen er bindende for Skatteetaten.

Skatteetaten gjennomfører kontroller

Skatteetaten gjennomfører kontroller av skattemeldinger hvor din sak kan bli tatt opp til vurdering. Hvis Skatteetaten kommer til at vilkårene for å drive næringsvirksomhet ikke er oppfylt over tid kan vi kreve å få tilbakebetalt eventuelle fradrag for underskudd som du har ført opp tidligere år. I noen tilfeller vurderer vi også tilleggsskatt.