Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Suppleringsskatt

Norge har med virkning for inntektsåret 2024 innført suppleringsskatteloven. Loven skal sikre at store konsern skattlegges med en minimumssats på 15 prosent uavhengig av hvor de driver sin aktivitet. 

Suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift er ment å gjennomføre OECD/G20 Inclusive Frameworks modellregelverk om global minimumsbeskatning – «pilar 2» – i norsk rett. Regelverket er et ledd i det internasjonale arbeidet med å hindre overskuddsflytting mellom land og uthuling av nasjonale skattegrunnlag (BEPS).

Informasjonen på denne siden er rettet mot konsern, konsernenheter og felleskontrollerte virksomheter som berøres av suppleringsskatteloven.

Bakgrunn

Norge er ett av rundt 140 land som deltar i OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS sitt arbeid med to-pilar-løsningen.

Den globale minimumsbeskatningen, som er del av pilar 2, innebærer at konsern med en samlet inntekt på minst 750 millioner euro i to av de foregående fire regnskapsårene, må betale en suppleringsskatt dersom konsernets virksomhet i et land er skattlagt lavere enn 15 %.

Gjennomføringen av den globale minimumsskatten baserer seg på at hvert land innfører regler i sitt rettssystem, som bygger på felles modellregler med tilhørende kommentarer og administrativ veiledning utarbeidet av OECD/G20 Inclusive Framework, også omtalt som GloBE reglene. GloBE står for Global Anti-Base Erosion, som gjenspeiler formålet om å hindre uthuling av skattegrunnlaget ved å sikre et felles globalt minstenivå på selskapsbeskatningen i alle land.

GloBE reglene inneholder et sett med modellregler for beregning av resultat, skatt og effektiv skattesats på jurisdiksjonsnivå. Videre inkluderer modellreglene bestemmelser om beregning av såkalt «top-up tax» eller suppleringsskatt når inntekt i et land er skattlagt med en effektiv skattesats på under 15% (såkalt lavt beskattet inntekt). Modellreglene inneholder også to alternative såkalte «charging provisions» eller beskatningsregler, som skal virke sammen for å sikre minimumsbeskatning på 15 %. Hovedregelen som i modellreglene omtales som IIR, i norsk regelverk  skatteinkluderingsregelen, innebærer at morselskaper ilegges en suppleringsskatt beregnet basert på lavt beskattet inntekt i utlandet. Den subsidiære regelen, omtalt som UTPR, i norsk regelverk skattefordelingsregelen, har en sekundær karakter og kommer bare til anvendelse dersom beregnet suppleringsskatt ikke fanges opp av hovedregelen om skatteinkludering (IIR). I tillegg åpner GloBE reglene for at jurisdiksjoner også kan innføre en såkalt Qualified Domesic Top-up Tax (QDMTT), i norsk regelverk kvalifisert nasjonal suppleringsskatt. Regler om nasjonal suppleringsskatt er ment å gi landet hvor den lavt beskattede inntekten er opptjent en første rett til å ilegge suppleringsskatt, og kommer således til anvendelse før en eventuell skatteinkluderingsregel (IIR) eller skattefordelingsregel (UTPR).

Dette er suppleringsskatt

Lov om suppleringsskatt på underbeskattet inntekt i konsern (suppleringsskatteloven) ble innført i Norge har med virkning fra 1. januar 2024.

Suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift er ment å gjennomføre OECD/G20 Inclusive Frameworks modellregelverk om global minimumsbeskatning – «pilar 2» – i norsk rett.

Loven gjelder for konsern, konsernenheter (herunder faste driftssteder) og felleskontrollerte virksomheter tilknyttet konsern som har en årlig samlet inntekt på minst 750 millioner euro. Enheter som ikke er en del av et konsern, men som har fast driftssted i utlandet, anses også som konsern etter suppleringsskatteloven.

Den norske suppleringsskatteloven er gitt et utvidet virkeområdet og omfatter ikke bare internasjonale konsern, men også nasjonale konsern uten aktivitet i utlandet.

Suppleringsskatt beregnes der effektiv skattesats, beregnet på jurisdiksjonsnivå, er lavere enn 15 %. Loven oppstiller særskilte regler for beregning av justert resultat og justert skatt basert på regnskapsmessige tall for fastsetting av den effektive skattesatsen.

Justert resultat inngår også i beregningen av det overskytende skattegrunnlaget. Reglene åpner for at konsernet kan kreve et substansbasert inntektsfradrag i beregningen av det overskytende skattegrunnlaget, som er det beløpet det skal beregnes suppleringsskatt av.

Jurisdiksjoner hvor konsernet bare har bagatellmessig inntekt (under 10 millioner euro) og resultat (under 1 million euro) kan unntas fra suppleringsskatt.

Suppleringsskatteloven gir hjemmel til å ilegge nasjonal suppleringsskatt på konsernenheter (og felleskontrollerte virksomheter og deres underenheter) som er lokalisert i Norge. I tillegg gir loven hjemmel til å ilegge suppleringsskatt på morselskap lokaliser i Norge, med underbeskattede konsernenheter i andre jurisdiksjoner etter skatteinkluderingsregelen. Disse reglene gjelder fra og med inntektsåret 2024, for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2023.

Fra 1. januar 2025 er det også innført regler om suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen. Regelen kommer til anvendelse på lavt beskattet inntekt i konsernet i tilfeller der suppleringsskatt ikke kommer til beskatning etter en nasjonal suppleringsskatt- eller skatteinkluderingsregel. Skattefordelingsregelen kommer til anvendelse fra og med inntektsåret 2025, for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2024. Unntak gjøres for konsern i startfasen av sin internasjonale aktivitet etter nærmere angitte vilkår.

Skatteforvaltningsloven innfører omfattende opplysnings- og rapporteringsplikter for konsern og konsernenheter omfattet av suppleringsskatteloven. For å redusere den administrative byrden for konsernene er det inntatt enkelte regler om forenklinger, herunder Safe Harbour-regler, som skal medføre en forenklet beregning og/eller rapportering i enkelte situasjoner.

Suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift er ment å innføre OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS sine GloBE regler som består av modellregler, kommentarer, administrativ veiledning og en egen rapporteringsløsning for innhenting og utveksling av opplysninger mellom jurisdiksjoner. Kommentarene og den administrative veiledningen vil være sentrale kilder ved tolking av suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift.

Virkeområde

Loven gjelder for konsern, konsernenheter (herunder faste driftssteder) og felleskontrollerte virksomheter tilknyttet konsern som har en årlig samlet inntekt på minst 750 millioner euro.

Enheter som ikke er en del av et konsern, men som har fast driftssted i utlandet, anses også om konsern under suppleringsskatteloven.

Reglene får anvendelse både for flernasjonale og nasjonale konsern.

Suppleringsskatteloven gjelder for konsern med en årlig samlet inntekt på minst 750 millioner euro i minst to av de siste fire foregående regnskapsårene. Beløpsgrensen justeres forholdsmessig dersom regnskapsåret er kortere eller lengre enn tolv måneder.

I samlet inntekt inngår alle økonomiske fordeler som knytter seg til levering eller produksjon av varer, tjenesteyting eller andre normale aktiviteter for konsernet. Inntekt skal fastsettes i samsvar med det aktuelle regnskapsspråket, uten fradrag for varekostnader og andre driftskostnader.

Nettoinntekter fra investeringer som er inntatt i konsernregnskapets resultatregnskap, og inntekter eller gevinster som presenteres separat som ekstraordinære eller engangsposter, skal også legges til ved beregningen av konsernets samlede inntekt.

Dersom det øverste morselskapets konsernregnskap er presentert i en annen valuta enn euro, skal inntekten regnes om fra presentasjonsvalutaen til euro ved vurderingen av konsernets samlede inntekt. Omregningen skal være basert på den gjennomsnittlige valutakursen for desember i det foregående regnskapsåret. Kursene skal hentes fra Den europeiske sentralbanken.

Ved endringer i konsernstrukturen gjelder enkelte supplerende regler for beregning av den årlige beløpsgrensen.

Ved sammenslåing av konsern, eller sammenslåing av separate enheter til ett konsern, skal det sammenslåtte konsernet anses å oppfylle vilkårene dersom summen av inntekt i konsernregnskapene, eller de enkelte (sammenslåtte) enhetenes regnskap, til sammen er minst 750 millioner euro i to av de fire foregående årene. Ved deling av et konsern i to eller flere konsern, skal det enkelte konsernet anses for å ha møtt inntektsterskelen det første regnskapsåret som avsluttes etter delingen, dersom det har en inntekt på minst 750 millioner euro. Ved deling av konsern kan med andre ord den årlige beløpsgrensen anses oppfylt allerede i delingsåret. Er dette ikke tilfelle, vil det enkelte konsern først anses å ha overskredet beløpsgrensen når det har en inntekt på minst 750 millioner euro i to av de fire siste regnskapsårene etter delingen.

Enhetene i opplistingen nedenfor er unntatt fra suppleringsskatt. Dette innebærer at de unntas både fra beregning og rapportering av suppleringsskatt. Selv om enheten er unntatt fra skatteplikt etter suppleringsskatteloven skal inntekt fra slike enheter likevel inkluderes i beregningen av konsernets samlede inntekt ved beregningen av beløpsgrensen for om konsernet som sådan er omfattet av regelverket.

Unntatte enheter omfatter:

  • Offentlige enheter
  • Internasjonale organisasjoner
  • Ideelle organisasjoner
  • Pensjonsfond
  • Investeringsfond som er øverste morselskap, og
  • Investeringsenheter som investerer i fast eiendom, og som er øverste morselskap.

Også heleide og tilnærmet heleide datterselskap av ovennevnte enheter, kan i noen tilfeller også anses som unntatte enheter.

Beregning

Beregningen av suppleringsskatt gjøres på jurisdiksjonsnivå, etter følgende formel:

Suppleringsskatt for jurisdiksjonen =
(15% - effektiv skattesats)
× overskytende skattegrunnlag
- kvalifisert nasjonal suppleringsskatt
+ etterberegnet suppleringsskatt

Slik finner du effektiv skattesats og overskytende skattegrunnlag:

Effektiv skattesats =
summen av justerte skatter for jurisdiksjonen
/ samlet overskudd i jurisdiksjonen

Overskytende skattegrunnlag =
Samlet overskudd for jurisdiksjonen
- substansbasert inntektsfradrag for jurisdiksjonen

Beregning av nasjonal suppleringskatt etter de norske reglene skal gjøres etter samme formel, men med unntak for fradrag for kvalifisert nasjonal suppleringsskatt.

Suppleringsskattesatsen utgjør minimumssatsen på 15 % fratrukket beregnet effektiv skattesats for jurisdiksjonen.

Effektiv skattesats beregnes ved å dele summen av justerte skatter fra alle konsernenhetene i jurisdiksjonen på samlet overskudd i jurisdiksjonen. Samlet overskudd utgjør summen av justert overskudd, fratrukket summen av justerte underskudd for alle konsernenheter lokalisert i jurisdiksjonen.

Er den effektive skattesatsen minst 15 %, skal suppleringsskattesatsen settes til 0, og det vil ikke beregnes suppleringsskatt for den aktuelle jurisdiksjonen.

Er samlet justert skatt negativ, men konsernet har et samlet overskudd i jurisdiksjonen i regnskapsåret, settes den effektive skattesatsen til 0, og et beløp tilsvarende den negative skatten skal fremføres slik at den reduserer samlet justert skatt i etterfølgende år, se nærmere omtale under Fremgangsmåte for bruk av overskytende negativ skattekostnad.

Beregning av effektiv skattesats og suppleringsskatt skal gjøres samlet for alle konsernenhetene i en jurisdiksjon (såkalt jurisdictional blending). Det er likevel enkelte typer enheter som ikke skal inkluderes i den samlede beregningen på jurisdiksjonsnivå. Slike enheter er undergitt særlige regler som blant annet innebærer at de skal få beregnet effektiv skattesats og suppleringsskatt separat, eller som en del av en mindre gruppe enheter. Dette gjelder statsløse konsernenheter, investeringsenheter/forsikringsinvesteringsenheter, minoritetseide konsernenheter og felleskontrollerte virksomheter med eventuelle underenheter.

Utgangspunktet for beregningen av konsernenhetens justerte resultat er regnskapsmessig resultat etter skatt, uten konsolideringsjusteringer for å eliminere konserninterne transaksjoner, beregnet etter det regnskapsspråket som er brukt til å utarbeide det øverste morselskapets konsernregnskap.

Dersom øverste morselskap avlegger konsernregnskap etter IFRS, skal beregningen av justert resultat for konsernenheten ta utgangspunkt i IFRS, selv om den aktuelle konsernenheten avlegger årsregnskap etter et annet regnskapsspråk.

Det regnskapsmessige utgangspunktet skal justeres for en rekke inntekter og kostander for å beregne justert resultat for suppleringsskatteformål, som beskrevet i suppleringsskatteloven kapittel 3. Nedenfor omtales noen eksempler på slike justeringer.

  • Utbytte og annen utdeling, opptjent på grunnlag av eierinteresse, skal som hovedregel trekkes ut ved beregning av justert resultat. Dette gjelder imidlertid ikke ved utbytte fra porteføljeinvesteringer hvor konsernet har en eierinteresse som er mindre enn 10 % eller eiertid mindre enn ett år på dato for utdelingen.
  • Gevinst eller tap ved realisasjon av aksjer eller andre transaksjoner som kommer av endringer i virkelig verdi på en eierinteresse skal trekkes ut ved beregning av justert resultat. Dette gjelder likevel ikke gevinst og tap på porteføljeinvesteringer hvor konsernet har en eierinteresse som er mindre enn 10 %.
  • Inntekter eller underskudd fra internasjonal skipsfart og tilknyttet virksomhet, skal trekkes fra ved beregning av justert resultat dersom konsernenheten kan vise at den strategiske eller kommersielle ledelsen av alle de omfattede skipene utøves fra jurisdiksjonen der konsernenheten er lokalisert. Kostnader som kan knyttes direkte til internasjonal skipsfart og tilknyttet virksomhet, skal trekkes fra omsetning fra den respektive virksomheten ved beregning av inntekten. 

Reglene om unntak fra aksjeinntekter er ikke sammenfallende med fritaksmetoden i skatteloven. Reglene om unntak fra inntekt fra internasjonal skipsfart er heller ikke sammenfallende med hvilke virksomheter som omfattes av den norske rederiskatteordningen.

Utgangspunktet for beregningen av en konsernenhets justerte skatt er regnskapsmessig betalbar skatt, beregnet etter det regnskapsspråket som er brukt til å utarbeide det øverste morselskapets konsernregnskap. Dersom betalbar skatt inkluderer skatter som ikke er omfattede skatter, må det gjøres en justering for dette.   

Omfattede skatter er typiske selskapsskatter ilagt for konsernenhetens inntekt eller overskudd og skatter som er ilagt i stedet for slike generelle foretaksskatter. I Norge inkluderer dette blant annet skatt på alminnelig inntekt, grunnrenteskatt, petroleumsskatt og tonnasjeskatt.

Videre skal endring i utsatt skatt, ekskludert konsolideringsjusteringer, tas med ved beregningen av justert skatt. Dersom endring i utsatt skatt i konsernenhetens regnskap er beregnet med en høyere skattesats enn 15 % må endringen omregnes til 15 %. Er endringen beregnet etter en skattesats på 15 % eller lavere, skal den faktiske endringen i utsatt skatt tas med i konsernenhetens justerte skatter.

Utsatt skatt som skal inkluderes i konsernenhetens justerte skatter består av det omregnede beløpet, med de tillegg og fradrag som følger av suppleringsskatteloven § 4‑2 tredje til sjette ledd. Utsatt skattefordel som følge av et underskudd, skal redusere utsatt skattekostnad i sin helhet i underskuddsåret. Dette gjelder uavhengig av om vilkårene for regnskapsføring ifølge konsernenhetens regnskapsspråk er oppfylt eller ikke.

Dersom konsernenheten har inkludert endring i utsatt skatt knyttet til midlertidige forskjeller i justerte skatt, og denne skatteforpliktelsen ikke betales i løpet av de fem påfølgende regnskapsårene, skal skattekostnaden tilbakeføres. Se nærmere omtale under punktet etterberegnet suppleringsskatt. Det er imidlertid gjort noen praktisk viktige unntak fra reverseringsplikten, herunder for fysiske eiendeler. 

Ved beregningen av justert skatt skal det videre gjøres en rekke justeringer fra det regnskapsmessige utgangspunktet som omtalt ovenfor. Disse justeringene er beskrevet i suppleringsskatteloven kapittel 4. Blant annet skal betalbar skatt og eventuell utsatt skatt som gjelder inntekt som er fritatt fra beregning av justert resultat trekkes fra ved beregning av justert skatt.

For faste driftssted, som for suppleringsskatteformål anses som en konsernenhet, skal det beregnes et eget regnskapsmessig resultat. Det faste driftsstedets regnskapsmessige resultat skal ikke tas med ved beregning av hovedenhetens justerte resultat. Samtidig skal omfattet skatt inkludert i en hovedenhets regnskap, som knytter seg til justert resultat i det fast driftssted, fordeles til det faste driftsstedet.

I enkelte andre tilfeller, hvor en konsernenhets regnskap inkluderer skattekostnad som skyldes aktivitet hos en annen konsernenhet, må den justerte skatten fordeles mellom konsernenhetene. Dette gjelder blant annet tilfeller hvor en konsernenhet skattlegges for inntekt fra kontrollerte utenlandske selskap (CFC/NOKUS-beskatning). Slik skatt, som er ilagt eieren, skal fordeles til den kontrollerte konsernenheten. Tilsvarende skal skatt som er bokført i regnskapet til en konsernenhet som direkte eier en konsernenhet, for en utdeling som konsernenheten har foretatt i løpet av regnskapsåret (kildeskatt), fordeles til den utdelende konsernenheten.

Det gjelder enkelte særregler for enheter med deltakerfastsetting og hybride enheter. Hensikten med disse reglene er å sikre en riktig beregning av effektiv skattesats, gjennom symmetri mellom justert resultat og justert skatt.

For enheter med deltakerfastsetting skal resultatet fordeles avhengig av om enheten med deltakerfastsetting anses som en transparent enhet eller en omvendt hybrid. Det regnskapsmessige resultatet skal imidlertid først reduseres med det beløpet som fordeles til eiere som ikke er konsernenheter og som eventuelt eier andeler i enheten med deltakerfastsetting. For skattetransparente enheter skal resultatet og tilhørende omfattet skatt fordeles til konsernenhetene som er eiere i den skattetransparente enheten. Er den skattetransparente enheten det øverste morselskapet, eller en omvendt hybrid enhet, skal resultatet fordeles til enheten selv.  For hybride enheter er det også inntatt en særskilt presisering om at omfattet skatt som knytter seg til enhetens justerte resultat og som er inkludert i regnskapet til eier av den hybride enheten, skal fordeles til den hybride enheten. Driver en enhet med deltakerfastsetting virksomhet gjennom et fast driftssted skal imidlertid resultatet, og tilhørende omfattet skatt, først fordeles til det faste driftsstedet.

Er den effektive skattesatsen for jurisdiksjonen lavere enn 15 %, skal det beregnes suppleringsskatt.

Dersom konsernet har samlet underskudd i jurisdiksjonen, vil det ikke være grunnlag for beregning av suppleringsskatt for det aktuelle året. Dersom konsernet har samlet underskudd i jurisdiksjonen, og i tillegg har en negativ skattekostnad som gir en lavere skattekostnad enn 15 % av samlet justert underskudd i jurisdiksjonen, gjelder det imidlertid særlige regler i kapittel 4, se etterberegnet suppleringskatt og fremgangsmåte for bruk av overskytende negativ skattekostnad.

Se også reglene om behandling av negativ skattekostnad ved samlet overskudd i jurisdiksjonen under fremgangsmåte for bruk av overskytende negativ skattekostnad.

Det overskytende skattegrunnlaget utgjør samlet overskudd for jurisdiksjonen, med fradrag for et substansbasert inntektsfradrag for jurisdiksjonen.

Det substansbaserte inntektsfradraget beregnes i likhet med beregning av effektiv skattesats på jurisdiksjonsnivå. Merk at det er særregler for statsløse konsernenheter, minoritetseide konsernenheter, investeringsenheter/forsikringsinvesteringsenheter, og felleskontrollert virksomhet.

Substansbasert inntektsfradrag beregnes basert på en prosentandel av konsernenhetenes kvalifiserte lønnskostnader og bokført verdi av kvalifiserte fysiske eiendeler. Lønnskostnader og bokført verdi av fysiske eiendeler fra investeringsenheter skal ikke medregnes.

Prosentsatsene for 2024 er 9,8 % for lønnskostnader og 7,8 % for fysiske eiendeler. Disse satsene vil gradvis reduseres til 5 % i 2033:

År

Lønnskostnader

Fysiske eiendeler

2023

10,0 %

8,0 %

2024

9,8 %

7,8 %

2025

9,6 %

7,6 %

2026

9,4 %

7,4 %

2027

9,2 %

7,2 %

2028

9,0 %

7,0 %

2029

8,2 %

6,6 %

2030

7,4 %

6,2 %

2031

6,6 %

5,8 %

2032

5,8 %

5,4 %

 

Lønnskostnader og fysiske eiendeler må være «kvalifiserte» for at de skal inngå i beregningen av det substansbaserte inntektsfradraget. Vilkårene for hva som kvalifiserer som lønnskostnader og fysiske eiendeler er nærmere definert i suppleringsskatteloven § 5-3 med tilhørende forskrift. Blant annet skal ikke lønnskostnader eller verdien av eiendeler som er knyttet til inntekt fra internasjonal skipsfart og tilknyttet virksomhet, som er holdt utenfor ved beregningen av konsernenhetens justerte resultat, inngå i beregningen av det substansbaserte inntektsfradraget.

For at lønnskostnader skal anses kvalifiserte, forutsettes det at kostnadene er knyttet til arbeid utført i jurisdiksjonen som konsernenheten er lokalisert. Tilsvarende krav til lokalisering gjelder også for fysiske eiendeler.

For ansatte og eiendeler som deler av året befinner seg i en annen jurisdiksjon er det innført en egen sjablongregel for beregning av substansfradraget. Dersom den ansatte utfører mer enn 50 % av sine oppgaver for konsernet i løpet av regnskapsåret i jurisdiksjonen hvor konsernenheten som er arbeidsgiver er lokalisert, skal hele lønnskostnaden medtas i beregningen av det substansbaserte inntektsfradraget. Hvor den ansatte utfører 50 % eller mindre av sine oppgaver i samme jurisdiksjon som arbeidsgiver er lokalisert, vil fradraget knyttet til den ansatte begrenses forholdsmessig. Tilsvarende regel gjelder for fysiske eiendeler.

Et konsern kan velge å helt eller delvis ikke benytte seg av det substansbaserte inntektsfradraget for en jurisdiksjon. Valget må gjøres for det enkelte regnskapsår i melding for suppleringsskatt.

Nasjonal suppleringsskatt skal trekkes fra ved beregning av suppleringsskatt for den aktuelle jurisdiksjonen, forutsatt at den er «kvalifisert». Oversikt over hvilke jurisdiksjoner som har nasjonale suppleringsskatteregler som anses som kvalifiserte er publisert av OECD.

Ettersom kvalifisert nasjonal suppleringsskatt skal trekkes fra ved beregningen av suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen, vil det normalt innebære at suppleringsskattebeløpet reduseres til null. Det vil da ikke bli ilagt annet enn nasjonal suppleringsskatt. Kvalifisert nasjonal suppleringsskatt kan maksimalt redusere suppleringsskattebeløpet til null.

I enkelte tilfeller kan imidlertid den nasjonale suppleringsskatten være mindre enn beregnet suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen, for eksempel dersom den nasjonale suppleringsskatten ikke ilegges alle enheter lokalisert i jurisdiksjonen, eller det er brukt ulike regnskapsspråk som grunnlag for nasjonal suppleringsskatt og suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen. I slike tilfeller vil det oppstå et restbeløp som da vil utgjøre beregnet suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen. Der det ikke er ilagt nasjonal suppleringsskatt i en aktuell jurisdiksjon, vil det ikke være et beløp som kan fradras i formelen.

Dersom kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour benyttes for en jurisdiksjon, skal suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen og skattefordelingsregelen for denne jurisdiksjonen settes til null. Det medfører at det ikke skal beregnes suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen og skattefordelingsregelen, kun etter den nasjonal suppleringsskatteregelen i det aktuelle landet, se kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour. 

En såkalt etterberegnet suppleringsskatt skal i noen særskilte tilfeller beregnes og legges til ved beregningen av suppleringsskatt for jurisdiksjonen.

Dette gjelder blant annet i tilfeller der den effektive skattesatsen og suppleringsskatten for tidligere regnskapsår må beregnes på ny. Istedenfor å kreve endring av tidligere skattefastsetting, medfører disse reglene at det skal gjøres en ny beregning av suppleringsskatt for tidligere år som skal legges til ved beregningen av suppleringsskatt i det regnskapsåret etterberegningen finner sted (inneværende skattleggingsperiode).

Reglene om etterberegnet suppleringsskatt kommer også til anvendelse i tilfeller der det i et regnskapsår er et samlet justert underskudd i en jurisdiksjon, og samlet justert skatt er lavere (større negativt beløp) enn 15 % av samlet justert underskudd. En slik situasjon kan typisk oppstå der det skattemessige underskuddet etter de alminnelige skattereglene er høyere enn ved beregning av justert resultat under suppleringsskatteloven og dette skyldes en permanent forskjell i beregningsreglene. Etterberegnet suppleringsskatt settes til differansen mellom samlet justert skatt og 15 % av det samlede justerte underskuddet. Konsernet kan imidlertid velge å behandle dette som en overskytende negativ skattekostnad til fremføring istedenfor å beregne etterberegnet suppleringsskatt, se fremgangsmåte for bruk av overskytende negativ skattekostnad.

Dersom konsernet har samlet underskudd for et regnskapsår i en jurisdiksjon, og justert skatt for jurisdiksjonen er negativ og lavere enn et beløp som tilsvarer 15 % av samlet justert underskudd, skal et beløp tilsvarende differansen mellom samlet justert skatt og 15 % av samlet justert underskudd, behandles som etterberegnet suppleringsskatt for det regnskapsåret, se etterberegnet suppleringsskatt. Konsernet kan alternativt velge å benytte en fremgangsmåte for bruk av overskytende negativ skattekostnad, jf. suppleringsskatteloven § 4-1 femte ledd.

Denne fremgangsmåten medfører at konsernet kan fremføre differansen mellom samlet justert skatt og 15 % av samlet justert underskudd. Den fremførte negative skattekostnaden vil da redusere justerte skatter i jurisdiksjonen i etterfølgende år.

Tilsvarende fremgangsmåte skal benyttes der konsernet har et samlet overskudd i en jurisdiksjon, men der samlet justert skatt er negativ i det aktuelle regnskapsåret, jf. suppleringsskatteloven § 5-1 femte ledd.

Når suppleringsskatten er beregnet for den aktuelle jurisdiksjonen skal suppleringsskatten fordeles på de aktuelle konsernenhetene som er lokalisert der. Konsernenhetens andel av suppleringsskatt settes til:

Regnestykke: Konsernenhetens justerte overskudd delt på summen av alle konsernenheters justerte overskudd i jurisdiksjonen ganger beregnet suppleringsskatt for jurisdiksjoner

Suppleringsskatt fordeles ikke til konsernenheter som har et justert underskudd i det aktuelle regnskapsåret.

Hvor stor del av det beregnede suppleringsskattebeløpet som kommer til beskatning, avhenger av hvilke beskatningsregler som kommer til anvendelse i den aktuelle jurisdiksjonen, se beskatningsregler for suppleringsskatt.

Suppleringsskattelovens § 7-1 regulerer tilfeller der det øverste morselskapet er en enhet med deltakerfastsetting. Blant annet fastsetter bestemmelsen at justert resultat, på visse vilkår, kan reduseres i slike tilfeller.

I tillegg til særregler for deltakerfastsetting, er det i suppleringsskatteloven kapittel 7, gitt særregler for skattesystemer som har regler om fradragsrett for utbytte, regler om ved utdeling (for konsernenheter som er underlagt et anerkjent system med skatt ved utdeling) og regler for beregning av den effektive skattesatsen for investerings- og forsikringsinvesteringsenheter.

Reglene om bagatellmessig inntekt og resultat gir unntak fra plikten til å beregne suppleringsskatt i en jurisdiksjon dersom konsernets samlede inntekt og resultat i det aktuelle regnskapsåret er lavt. Dersom vilkårene er oppfylt settes da suppleringsskatten i den aktuelle jurisdiksjonen til null.

Unntaket for bagatellmessig inntekt og resultat gjelder når konsernets beregnede gjennomsnittlige samlede inntekt i jurisdiksjoner er mindre enn 10 millioner euro og gjennomsnittlig samlet resultat er mindre enn 1 million euro.

Gjennomsnittlig samlet inntekt og resultat beregnes basert på det inneværende og de to foregående regnskapsårene. Beregning skal likevel ikke gjøres for et regnskapsår hvor konsernet ikke har konsernenheter i det aktuelle regnskapsåret. I regnskapsår før regelverket trådte i kraft har konsernet ingen konsernenhet, slik at den første beregningen da kun gjøres basert på tall for inneværende regnskapsår.

Unntaksbestemmelsen gjelder ikke for statsløse konsernenheter eller investeringsenheter.

Konsern som er i startfasen av internasjonal aktivitet, kan kreve unntak fra plikten til å beregne suppleringsskatt under skattefordelingsregelen, se beskatningsregler for suppleringsskatt. Unntaket gjelder bare for beregning av suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen, ikke etter reglene om nasjonal suppleringsskatt eller skatteinkluderingsregelen. Regelen kommer bare til anvendelse de fem første årene konsernet omfattes av suppleringsskatteloven.

Dersom konsernet oppfyller vilkårene for unntak settes suppleringsskatten etter skattefordelingsregelen til null. Hvorvidt vilkårene er oppfylt, må vurderes for hvert enkelt regnskapsår.

Et konsern anses for å være i startfasen av internasjonal aktivitet dersom det har konsernenheter i maksimalt seks jurisdiksjoner, inkludert referansejurisdiksjonen, og den bokførte verdien av fysiske eiendeler i konsernenhetene utenfor referansejurisdiksjonen, er lavere enn 50 millioner euro.

Beregning av nasjonal suppleringsskatt

De norske reglene for beregning av nasjonal suppleringsskatt er utformet tilnærmet like GloBE-reglene.

Nasjonal suppleringsskatt etter norske regler skal derfor i utgangspunktet beregnes på tilvarende måte som suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen, med enkelte unntak. GloBE-reglene gir et større handlingsrom ved utforming av nasjonal suppleringsskatt enn suppleringsskatt etter skatteinkluderings- og skattefordelingsregelen. Det betyr at ulike lands regler om nasjonal suppleringskatt kan være forskjellig utformet. Dersom et konsern har aktivitet i jurisdiksjoner som har innført regler om nasjonal suppleringsskatt, bør det derfor undersøkes hvordan reglene er utformet i de aktuelle jurisdiksjonene.

Beregning av nasjonal suppleringsskatt etter norske regler gjøres etter samme formel som suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen (som beskrevet over), med unntak av fradrag for kvalifisert nasjonal suppleringsskatt. Beregningsformelen er som følger:

Suppleringsskatt for jurisdiksjonen =
(15 % - effektiv skattesats)
× overskytende skattegrunnlag
+ etterberegnet suppleringsskatt

Som nevnt skal nasjonal suppleringsskatt i utgangspunktet beregnes på samme måte som suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen, herunder også beregningen av justert skatt og justert resultat. Suppleringsskattelovens kapittel 3 og 4 gjelder derfor tilsvarende for beregning av suppleringsskattesats og effektiv skattesats ved beregning nasjonal suppleringsskatt. Dette betyr blant annet at regnskapsspråket som skal brukes ved beregningen av justert resultat og justert skatt under den nasjonale suppleringsskatten, er det samme som gjelder under skatteinkluderingsregelen, altså det regnskapsspråket som er brukt til å utarbeide det øverste morselskapets konsernregnskap.

Beregning av konsernenhetens justerte skatt skal imidlertid skje på en noe avvikende måte etter suppleringsskatteloven § 2-20 tredje ledd. Reglene innebærer at følgende omfattede skatter ikke skal medregnes:

  • Skatt betalt av konsernenhetens eier etter CFC-regler i eierens hjemstat for inntekt opptjent av CFC enheten
  • Skatt betalt av hovedenhet på inntekt opptjent av et fast driftssted.
  • Skatt betalt av konsernenhetens eier opptjent av hybride enheter lokalisert i Norge
  • Skatt betalt av konsernenhetens eier på utdelinger fra andre konsernenheter (unntatt kildeskatter ilagt i Norge)

For øvrig følger de norske reglene om beregning av nasjonal suppleringsskatt de samme reglene for beregning av suppleringsskatt under skatteinkluderings- og skattefordelingsregelen. Safe Harbour og reglene om unntak for bagatellmessig inntekt og resultat gjelder også for beregning av nasjonal suppleringsskatt. Reglene om unntak fra skattefordelingsregelen for konsern i startfasen av internasjonal aktivitet gjelder imidlertid ikke for nasjonal suppleringsskatt.

De norske reglene for nasjonal suppleringsskatt er å anse som kvalifiserte, se internasjonal status. Det innebærer at suppleringsskatt beregnet etter norske regler kan trekkes fra ved beregning av suppleringsskatt etter skatteinkluderings- eller skattefordelingsregelen, se fradrag for kvalifisert nasjonal suppleringsskatt.

Den norske nasjonal suppleringsskatteregelen er også ansett som kvalifisert under nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-regelen.

Dersom konsernet velger å bruke nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour for Norge, innebærer det at suppleringskatt etter skatteinkluderings- og skattefordelingsregelen for Norge som jurisdiksjon settes til null. Suppleringsskatt skal da kun beregnes etter den norske nasjonale suppleringsskatteregelen for konsernenhetene lokalisert her, se nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour.

Beskatningsregler

Suppleringsskatteloven har tre forskjellige beskatningsregler, nasjonal suppleringsskatt, skatteinkludering og skattefordeling. De tre regelsettene skal samlet sikre en minimumsbeskatning på 15 % for berørte konsern.

De tre ulike reglene avgjør både hvilke(n) jurisdiksjon(er) som har beskatningsrett for eventuelt beregnet suppleringsskatt og hvilke(n) enhet(er) som blir skattepliktige (skattesubjekter) for suppleringsskatt i de(n) aktuelle jurisdiksjonen(e).

Beskatningsreglene inneholder også forskjellige mekanismer for å hindre dobbeltbeskatning der flere beskatningsregler kommer til anvendelse eller flere enheter blir underlagt suppleringsskatteplikt.

De tre ulike formene for suppleringsskatt eller beskatningsregler kommer til anvendes i den rekkefølgen som beskrives nedenfor:

Suppleringsskatteloven § 2-20 gir hjemmel for å ilegge nasjonal suppleringsskatt for konsernenheter, felleskontrollert virksomhet eller underenheter av slike, lokalisert i Norge. Beregningen av suppleringsskatt skal følge de ordinære beregningsreglene, men med enkelte unntak.

Nasjonal suppleringsskatt ilegges den enkelte konsernenheten, felleskontrollerte virksomheten eller underenhet selv basert på reglene om fordeling av beregnet suppleringsskatt.

Beregnet nasjonal suppleringsskatt etter de norske reglene skal komme til fradrag ved beregning av suppleringsskatt etter skatteinkluderings- og skattefordelingsregelen, dersom konsernet ikke påberoper seg nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-reglene.

Skatteinkluderingsregelen gir hjemmel for å ilegge suppleringsskatt på konsernets morselskap(er). Suppleringsskatt etter skatteinkluderingsreglene ilegges basert på konsernets eierinteresse (direkte og indirekte eierinteresse) i den underbeskattede konsernenheten.

Skatteinkluderingsregelen bygger på en ovenfra-ned tilnærming og medfører som utgangspunkt skatteplikt for det øverste morselskapet i konsernet. Dersom konsernets øverste morselskap er lokalisert i en jurisdiksjon som ikke har innført en kvalifisert skatteinkluderingsregel, vil suppleringsskatteplikten i utgangspunktet falle på det øverste mellomliggende morselskapet lokalisert i et land som har innført slike regler.

Unntak gjelder for såkalte deleide morselskap. Dersom den underbeskattede konsernenheten eies av et eller flere deleid(e) morselskap ilegges skatt etter skatteinkluderingsregelen det eller de deleide morselskap(et/ene) før eventuelt restbeløp fordeles til øvrige morselskap i konsernet.

Dersom flere morselskaper blir skattepliktig etter skatteinkluderingsregelen er det også inntatt regulering om reduksjon av suppleringsskatten for å hindre den dobbeltbeskatning som her ellers ville oppstått.

Dersom beregnet suppleringsskatt ikke kommer til beskatning under en kvalifisert nasjonal suppleringsskatteregel eller en kvalifisert skatteinkluderingsregel, kommer skattefordelingsregelen til anvendelse.

Skattefordelingsregelen gir hjemmel å ilegge suppleringsskatt for konsernenheter lokalisert i Norge.

Skattefordelingsregelen inneholder også regler om beregning av skattefordelingsbeløpet, fordeling av dette beløpet mellom Norge og andre jurisdiksjoner som har implementert en kvalifisert skattefordelingsregel, samt fordeling mellom konsernenheter lokalisert i Norge (hvor dette er relevant).

Skattefordelingsbeløpet beregnes ved å legge sammen suppleringsskatten som er beregnet for alle underbeskattede konsernenheter, og trekke fra suppleringsskatt som er tatt til beskatning etter skatteinkluderingsregelen (eventuelt som nasjonal suppleringsskatt). Dette gjelder ikke dersom hele det øverste morselskapets eierinteresse i den underbeskattede konsernenheten innehas av morselskaper som må anvende en kvalifisert skatteinkluderingsregel. I slike tilfeller skal det ikke beregnes suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen.

Skattefordelingsbeløpet fordelers mellom Norge og andre land som har implementert kvalifiserte skattefordelingsregler etter følgende fordelingsnøkkel:

Dersom konsernet har flere konsernenheter lokalisert i Norge, skal det skattepliktige beløpet fordeles mellom de norske konsernenhetene etter en tilsvarende fordelingsnøkkel. Det vil si, basert på forholdet mellom antall ansatte og samlet verdi av fysiske eiendeler i konsernenhet og antall ansatte og samlet verdi av fysiske eiendeler i alle de norske konsernenhetene.

Som et valgfritt alternativ, kan én norsk konsernenhet påta seg skatteplikten for hele skattefordelingsbeløpet som er fordelt til Norge.

Konsernenhetene som er lokalisert i Norge, er solidarisk ansvarlig ved mislighold av skatteplikten etter skattefordelingsreglene, uavhengig av om skatten er fordelt etter den generelle regelen eller etter det valgfrie alternativet.

Investeringsenheter ilegges ikke suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen.

Regelen om skattefordeling er innført i suppleringsskatteloven med virkning fra og med inntektsåret 2025, for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2024.

Det er gjort unntak for plikten til å beregne suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen for konsern som er i startfasen av sin internasjonale aktivitet, se unntak fra skattefordelingsregelen for konsern i starfasen av internasjonal aktivitet og skattefordelingsregel Safe Harbour.

Formålet med reglene er å motvirke skadelig skattekonkurranse og overskuddsflytting. Innføring av regelverket er et av flere tiltak i global skattereform.

Informasjonen på denne siden er rettet mot selskap som berøres av suppleringsskatteloven.

Dette er suppleringsskatt

Lov om suppleringsskatt på underbeskattet inntekt i konsern (suppleringsskatteloven) ble innført i Norge har med virkning fra 1. januar 2024.

Suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift er ment å gjennomføre OECD/G20 Inclusive Frameworks modellregelverk om global minimumsbeskatning – «pilar 2» – i norsk rett.

Loven gjelder for konsern, konsernenheter (herunder faste driftssteder) og felleskontrollerte virksomheter tilknyttet konsern som har en årlig samlet inntekt på minst 750 millioner euro. Enheter som ikke er en del av et konsern, men som har fast driftssted i utlandet, anses også som konsern etter suppleringsskatteloven.

Den norske suppleringsskatteloven er gitt et utvidet virkeområdet og omfatter ikke bare internasjonale konsern, men også nasjonale konsern uten aktivitet i utlandet.

Suppleringsskatt beregnes der effektiv skattesats, beregnet på jurisdiksjonsnivå, er lavere enn 15 %. Loven oppstiller særskilte regler for beregning av justert resultat og justert skatt basert på regnskapsmessige tall for fastsetting av den effektive skattesatsen.

Justert resultat inngår også i beregningen av det overskytende skattegrunnlaget. Reglene åpner for at konsernet kan kreve et substansbasert inntektsfradrag i beregningen av det overskytende skattegrunnlaget, som er det beløpet det skal beregnes suppleringsskatt av.

Jurisdiksjoner hvor konsernet bare har bagatellmessig inntekt (under 10 millioner euro) og resultat (under 1 million euro) kan unntas fra suppleringsskatt.

Suppleringsskatteloven gir hjemmel til å ilegge nasjonal suppleringsskatt på konsernenheter (og felleskontrollerte virksomheter og deres underenheter) som er lokalisert i Norge. I tillegg gir loven hjemmel til å ilegge suppleringsskatt på morselskap lokaliser i Norge, med underbeskattede konsernenheter i andre jurisdiksjoner etter skatteinkluderingsregelen. Disse reglene gjelder fra og med inntektsåret 2024, for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2023.

Fra 1. januar 2025 er det også innført regler om suppleringsskatt etter skattefordelingsregelen. Regelen kommer til anvendelse på lavt beskattet inntekt i konsernet i tilfeller der suppleringsskatt ikke kommer til beskatning etter en nasjonal suppleringsskatt- eller skatteinkluderingsregel. Skattefordelingsregelen kommer til anvendelse fra og med inntektsåret 2025, for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2024. Unntak gjøres for konsern i startfasen av sin internasjonale aktivitet etter nærmere angitte vilkår.

Skatteforvaltningsloven innfører omfattende opplysnings- og rapporteringsplikter for konsern og konsernenheter omfattet av suppleringsskatteloven. For å redusere den administrative byrden for konsernene er det inntatt enkelte regler om forenklinger, herunder Safe Harbour-regler, som skal medføre en forenklet beregning og/eller rapportering i enkelte situasjoner.

Suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift er ment å innføre OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS sine GloBE regler som består av modellregler, kommentarer, administrativ veiledning og en egen rapporteringsløsning for innhenting og utveksling av opplysninger mellom jurisdiksjoner. Kommentarene og den administrative veiledningen vil være sentrale kilder ved tolking av suppleringsskatteloven med tilhørende forskrift.

Safe Harbour-regler

Ved innføringen av suppleringsskatt i norsk rett er det innført omfattende opplysnings- og rapporteringsplikter for berørte konsern og konsernenheter omfattet av suppleringsskatteloven. Det er derfor også gitt enkelte regler som er ment å forenkle og redusere administrasjons- og etterlevelseskostnader for de berørte konsernene, såkalte «Safe Harbour-regler».

Bruk av Safe Harbour-reglene er valgfrie. Dersom konsernet oppfyller vilkårene og påberoper seg en Safe Harbour-regel medfører dette at suppleringsskatten i den aktuelle jurisdiksjonen eller for den aktuelle undergruppen, settes til null etter en eller flere av beskatningsreglene. Bruk av Safe Harbour-reglene medfører også en forenkling av opplysnings- og rapporteringsreglene for konsernet.

I kapittel 5 i forskriften til suppleringsskatteloven er det inntatt regulering av fire alternative Safe Harbour-regler.

Land-for-land Safe Harbour-regelen er en midlertidig Safe Harbour-regel og gjelder kun for regnskapsår som begynner senest 31. desember 2026 og avsluttes senest 30. juni 2028. I praksis vil regelen derfor normalt kun gjelde for de 3 første årene etter at suppleringsskatteloven trådte i kraft.

Land-for-land Safe Harbour-regelen må påberopes første året konsernet er omfattet av suppleringsskattereglene i den aktuelle jurisdiksjonen. Land-for-land Safe Harbour-regelen kan ikke påberopes i en jurisdiksjon for senere regnskapsår, dersom regelen ikke er påberopt det første året.

Dersom konsernet velger å bruke Land-for-land Safe Harbour-regelen settes suppleringsskatten til null i den aktuelle jurisdiksjonen. Bruk av land-for-land Safe Harbour medfører også en vesentlig forenkling i rapporterings- og etterlevelseskostnadene for konsernet i den aktuelle jurisdiksjonen.

Tre alternative tester

For å kunne anvende den midlertidige Safe Harbour-regelen oppstilles det tre alternative tester. Det er tilstrekkelig at en av testene bestås i jurisdiksjonen i det aktuelle året. Konsernet står fritt til å velge hvilken test det ønsker å anvende i den aktuelle jurisdiksjonen. Hvilken test som anvendes kan også endres fra år til år, så lenge Land-for-land Safe Harbour-regelen har vært påberopt i den aktuelle jurisdiksjonen også i tidligere år. Testene gjøres i utgangspunktet på jurisdiksjonsnivå, med noen enkelte unntak.

De tre alternative testene er:

  • Bagatellmessig inntekt og resultat: Samlet inntekt er mindre enn 10 millioner euro og resultat før skatt er mindre enn 1 million euro
  • Forenklet effektiv skattesats: Forenklet effektiv skattesats er større eller lik overgangssatsen. Overgangssatsen er 15 % for inntektsåret 2024, 16 % for 2025 og 17 % for 2026
  • Rutinemessig resultat: Resultat før skatt er mindre eller lik det substansbaserte inntektsfradraget beregnet etter suppleringsskatteloven § 5-3.

Forenklet beregningsregler

En vesentlig del av forenklingen under Land-for-land Safe Harbour-regelen består i at beregningen av inntekt og resultat baserer seg på poster i Land-for-land rapporten, mens skattekostnaden hentes fra regnskapet. En forutsetning er imidlertid at både Land-for-land rapporten og regnskapet anses «kvalifisert».

En land-for-land-rapport er kvalifisert dersom den aktuelle delen er utarbeidet på grunnlag av et kvalifisert regnskap.

Et regnskap anses som kvalifisert hvis det oppfyller ett av følgende vilkår:

  • Regnskapet er brukt ved utarbeidelsen av det øverste morselskapets konsernregnskap
  • Et selvstendig regnskap som er utarbeidet i samsvar med et akseptert regnskapsspråk (herunder blant annet IFRS, GAAP i et EØS-land, UK og US GAAP), eller et autorisert regnskapsspråk (godkjent av finansmyndigheten i den aktuelle jurisdiksjonen) og informasjonen pålitelig.

Det stilles også krav til kilde og konsistent bruk av data ved beregningen under de aktuelle testene under Land-for-land Safe Harbour-regelen. I tillegg er det enkelte (mindre) justeringer som er påkrevd under Land-for-land Safe Harbour-reglene.

For enkelte type enheter oppstilles det særskilte regler og unntak. Dette gjelder blant annet for statsløse konsernenheter, investeringsenheter og forsikringsinvesteringsenheter og felleskontrollerte virksomheter.

Land-for-land Safe Harbour-regelen gjelder også for konsern som ikke er pliktig til å levere Land-for-land rapport. Konsernet må da beregne inntekt og resultat basert på Land-for-land-regelverket. De øvrige vilkårene gjelder også tilsvarende for slike konsern. Dette kan være aktuelt blant annet for rent norske konsern, eller konsern som ikke er pliktig til å levere and-for-land rapport det aktuelle regnskapsåret.

Kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour er en permanent Safe Harbour-regel. Regelen har med andre ord ingen tidsbegrensning som for de midlertidige Safe Harbour-reglene.

Dersom konsernet velger å bruke kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-regelen for en jurisdiksjon, settes suppleringsskatten under skatteinkluderings- og skattefordelingsregelen til null for den aktuelle jurisdiksjonen. Det skal likevel beregnes suppleringsskatt etter reglene om nasjonal suppleringsskatt i den aktuelle jurisdiksjonen. Forenklingen under denne Safe Harbour-regelen består derfor i hovedsak i at det kun skal beregnes suppleringsskatt etter den nasjonale suppleringsskattereglen og ikke i tillegg må foretas en ekstra beregning av suppleringsskatt etter skatteinkluderings- eller skattefordelingsregelen for den aktuelle jurisdiksjonen.

Kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-reglene kommer kun til anvendelse der OECD/G20 Inclusive Framework har vurdert den nasjonale reglene som en kvalifiserte nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-regel, såkalt QDMTT Safe Harbour.

Oversikt over hvilke jurisdiksjoners som er (foreløpig) ansett å ha innført kvalifiserte nasjonale suppleringsskatt Safe Harbour-regler finnes på OECD sin hjemmeside, og er omtalt nedenfor under internasjonal status.

Reglene om kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour fritar ikke helt for suppleringsskatteplikt etter skatteinkluderings- eller skattefordelingsregelen i enkelte spesifikke tilfeller. Dette gjelder blant annet der konsernet bestrider den nasjonale suppleringsskatteplikten eller der skatteadministrasjonen i landet er avskåret fra å fastsette eller innkreve skatten av konstitusjonelle eller lignende grunner. Unntak gjelder også i enkelte andre tilfeller der den nasjonale suppleringsskatten ikke ilegges enkelte enheter eller på annen måte er begrenset, som nærmere beskrevet i forskriften.

Skattefordelingsregel Safe Harbour er en midlertidig Safe Harbour-regel og gjelder kun for regnskapsår som begynner senest 31. desember 2025 og avsluttes senest 31. desember 2026.

Konsern kan velge å bruke skattefordelingsregel Safe Harbour dersom den nominelle selskapsskattesatsen i det øverste morselskapets jurisdiksjon er minst 20 %. Bruk av den midlertidige Safe Harbour-regelen medfører at skattefordelingsbeløpet som er beregnet for det øverste morselskapets jurisdiksjon settes til null.

Forenklet beregningsmetode Safe Harbor er en permanent Safe Harbour-regel. Regelen har med andre ord ingen tidsbegrensning som for de midlertidige Safe Harbour-reglene.

Dersom konsernet velger å bruke forenklet beregningsmetode Safe Harbor-reglene for en jurisdiksjon settes suppleringsskatten for denne jurisdiksjon til null.

Forenklet beregningsmetode Safe Harbour er utformet som en rammebestemmelse, med tre alternative tester. Foreløpig får bestemmelsen kun anvendelse for uvesentlige konsernenheter. Gjennom administrativ veiledning vil det imidlertid kunne gis ytterligere bruksområder for reglene om forenklet beregningsmetode Safe Harbour.

Tre alternative tester

For å kunne anvende forenklet beregningsmetode Safe Harbour-reglene oppstilles det tre alternative tester. Det er tilstrekkelig at en av testen bestås i jurisdiksjonen i det aktuelle året. Konsernet står fritt til å velge hvilken test det ønsker å anvende i den aktuelle jurisdiksjonen.

De tre alternative testene er:

  • Bagatellmessig inntekt og resultat: gjennomsnittlig samlet inntekt er mindre enn 10 millioner euro og gjennomsnittlig samlet resultat er mindre enn 1 million euro
  • Effektiv skattesats: den effektive skattesatsen er minst 15 %
  • Rutinemessig resultat: justert overskudd i jurisdiksjonen er lik eller mindre enn det substansbaserte inntektsfradraget.

Selve beregningen av de øvrige vilkårene for unntak for bagatellmessig inntekt og resultat, effektiv skattesats og substansbasert inntektsfradrag følger i utgangspunktet de alminnelige reglene, omtalt ovenfor under beregning av suppleringsskatt.

Forenklet beregning for uvesentlige konsernenheter

Regelen om forenklet beregning gjelder bare for konsernenheter som er utelatt fra det konsoliderte konsernregnskapet utelukkende på grunn av størrelse eller vesentlighetsgrunner (uvesentlige konsernenheter).

Forenklet beregning for uvesentlige konsernenheter innebærer at de tre testene overfor vurderes basert på tall som beregnes i samsvar med Land-for-land rapporteringsregelverket. Justert overskudd, som inngår i alle de tre testene, og samlet inntekt, som inngår i testen om bagatellmessig inntekt og resultat, settes begge til total inntekt i samsvar med gjeldende Land-for-land rapporteringsregelverk. De justerte skattene, som inngår i effektiv skattesats testen skal tilsvare påløpt inntektsskatt beregnet i samsvar med Land-for-land rapportregelverket.

Reglene om forenklet beregning gjelder bare for uvesentlige konsernenheter. Dersom konsernet også har ordinære konsernenheter lokalisert i jurisdiksjonen, må det gjøres beregninger etter de ordinære reglene for disse konsernenhetene, som skal legges til de forenklede beregningene ved vurderingen av om vilkårene i de tre alternative testene nevnt ovenfor er oppfylt for den aktuelle jurisdiksjonen.  

Internasjonal status

Regler om skatteinkludering, skattefordeling og nasjonal suppleringsskatt anses kun som kvalifiserte dersom de er godkjente av OECD/G20 Inclusive Framework. Tilsvarende vil et konsern først kunne bruken en kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour for en jurisdiksjon når OECD/G20 Inclusive Framework har vurdert og godkjent den aktuelle nasjonale suppleringsskatten som en kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour-regel.

OECD/G20 Inclusive Framework vil derfor gjennomføre evalueringer (peer reviews) av medlemslandenes implementering av GloBE reglene for å sikre en konsistent og koordinert gjennomføring. Denne evalueringsprosessen vil omfatte en full gjennomgang av nasjonal lovgivning samt løpende overvåkning.

Denne prosessen vil ta noe tid å gjennomføre og OECD/G20 Inclusive Framework har derfor utviklet en forenklet prosedyre for å gjennomføre foreløpig vurdering av de implementerende jurisdiksjonenes lovgivning. Den forenklede prosedyre er basert på en egenerklæringsordning for medlemslandene. Kvalifisert status oppnådd under den forenklede prosedyren er midlertidig i påvente av at OECD/G20 Inclusive Framework skal utvikle en prosess for full evaluering.

Inclusive Framework har ikke fullført den midlertidige evalueringsprosessen for alle jurisdiksjoner, og listen nedenfor vil derfor bli oppdatert fortløpende. Det at en jurisdiksjon eller en jurisdiksjons regel ikke står oppført på listen, betyr derfor ikke at den ikke er eller vil bli ansett som «kvalifisert» av OECD/G20 Inclusive Framework på et senere tidspunkt. Dersom OECD/G20 Inclusive Framework eventuelt skulle vurdere at en jurisdiksjon eller en jurisdiksjons regel ikke lenger oppfyller vilkårene for å anses «kvalifisert» vil et eventuell tap av kvalifisert status ikke ha tilbakevirkende kraft.  

Oppdatert per 13. januar 2025

Jurisdiksjon

Kvalifisert skatteinkluderings-regel (QIIR)

Kvalifisert nasjonal suppleringsskatt Safe Harbour (QDMTT Safe Harbour)

Ikraft-tredelse

Australia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Barbados

 

QDMTT Safe Harbour*

01. jan 2024

Belgia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Bulgaria

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Canada

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Danmark

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Finland

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Frankrike

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Hellas

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Irland

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Italia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Japan

QIIR

 

01. apr 2024

Korea

QIIR

 

01. jan 2024

Kroatia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Liechtenstein

QIIR

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Luxembourg

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2024

Nederland

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2024

Norge

QIIR

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Romania

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2024

Storbritannia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Slovakia

 

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Slovenia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Sveits

 

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Sverige

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Tsjekkia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Tyrkia

QIIR

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Tyskland

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Ungarn

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

Vietnam

QIIR

QDMTT Safe Harbour

01. jan 2024

Østerrike

QIIR

QDMTT Safe Harbour

31. des 2023

* Den aktuelle regelen er gitt en betinget kvalifisert status av OECD/G20 Inclusive Framework.

Rapportering

Med suppleringsskatteloven innføres et nytt skatteregime og skatteforvaltningsloven med tilhørende forskrift inneholder egne regler om opplysnings- og rapporteringsplikter for konsern og konsernenheter omfattet av suppleringsskatteloven. Dette innebærer at rapportering av suppleringsskatt kommer i tillegg til ordinær skatterapportering.

Opplysnings- og rapporteringsforpliktelsene gjelder for det eller de årene et konsern faller innenfor suppleringsskattelovens virkeområde. Skattleggingsperioden er regnskapsåret til øverste morselskap.

Rapporteringspliktene for berørte konsern består av tre elementer:

Alle konsernenheter som er lokalisert i Norge og som er omfattet av suppleringsskatteloven er i utgangspunktet pliktige til å levere melding med opplysninger om og beregning av suppleringsskatt (GloBE Information Return - GIR) til norske skattemyndigheter. Dette gjelder uavhengig av om konsernenheten er skattepliktig for suppleringsskatt det aktuelle året, eller ikke.

Plikten til å levere melding for suppleringsskatt gjelder imidlertid ikke hvis opplysningene er gitt av det øverste morselskap i konsernet eller en såkalt rapporterende konsernenhet, og den er lokalisert i en jurisdiksjon Norge har informasjonsutvekslingsavtale med for den aktuelle skattleggingsperioden. I slike tilfeller må imidlertid konsernenheter i Norge levere en notifikasjon til norske skattemyndigheter, se nedenfor om notifikasjon.

Rapporteringsfrist for melding for suppleringsskatt (GIR) er 15 måneder etter utløpet av regnskapsåret for det øverste morselskapet i konsernet. Første året konsernet omfattes av regelverket, er imidlertid konsernet gitt en utvidet frist på 18 måneder. Første frist for levering av melding for suppleringsskatt (GIR) er uansett tidligst 30. juni 2026.

Melding for suppleringsskatt (GIR) skal blant annet inneholde informasjon om konsernstrukturen, og opplysninger om samtlige enheter i konsernet som er nødvendige for å beregne suppleringsskatt i Norge og andre jurisdiksjoner. Meldingen skal utarbeides på engelsk og beregningene skal gjøres i presentasjonsvalutaen til øverste morselskaps konsoliderte konsernregnskap.

GIR og GIR XML-skjema

OECD har publisert en oppdatert versjon av GIR, standardformat for XML, samt tilhørende faglig og teknisk veiledning for GIR.

Den vedtatte XML-strukturen fra OECD skal sikre en standardisert og strukturell oppbygging av informasjonen i tråd med internasjonale krav. XML-strukturen legger til rette for både enkel innsending og internasjonal utveksling av opplysningene som kreves etter GloBE reglene.

GIR er delt inn i tre hoveddeler:

  • I den innledende delen av GIR skal det blant annet gis generell informasjon om konsernet som helhet, identifisere konsernenheten som rapporterer og beskrive konsernstrukturen. Konsernet skal i denne delen også gi en overordnet oppsummering over anvendelsen av suppleringsskattereglene for hver jurisdiksjon der konsernet har virksomhet.
  • I del to skal det gis opplysninger om hvilke Safe Harbour-regler eller unntak konsernet ønsker å gjøre bruk av.
  • I del tre (jurisdiksjonsdelen) skal konsernet innta opplysninger for beregning av suppleringsskatt og eventuelt fordeling av suppleringsskatt etter de aktuelle beskatningsreglene som kommer til anvendelse, se [Beregning av suppleringsskatt] og [Beskatningsregler for suppleringsskatt.]

Dersom kvalifisert nasjonal suppleringsskatt (QDMTT) Safe Harbour påberopes for en jurisdiksjon eller undergruppe i del to, skal suppleringsskatt etter skatteinkluderingsregelen (eventuelt skattefordelingsregelen) for denne jurisdiksjonen eller undergruppen settes til null. I slike tilfeller skal del tre bare fylles ut for beregning av nasjonal suppleringsskatt.

Testløsning for innsending av GIR XML

Skatteetaten jobber med å utvikle en valideringstjeneste knyttet til levering av GIR. Formålet med tjenesten er at berørte konsern og/eller tjenesteleverandører kan teste egenutviklet GIR-fil for å sikre at format er kompatibelt med gjeldende tekniske krav. Målet er at denne tjenesten er klar i løpet av våren 2025.

Den som skal svare skatt etter suppleringsskatteloven har plikt til å levere skattemelding for suppleringsskatt.

Konsernenheter som er omfattet av suppleringsskattelovens virkeområde, men som ikke skal betale suppleringsskatt i Norge, er ikke omfattet av plikten til å levere skattemelding.

Fristen for levering av skattemelding for suppleringsskatt er én måned etter innrapporteringsfristen for melding for suppleringsskatt (GIR). Første frist for levering av skattemelding for suppleringsskatt vil derfor tidligst være 31. juli 2026.

Suppleringsskatten forfaller til betaling tre uker etter leveringsfristen for skattemeldingen for suppleringsskatt. Det skal ikke betales forskuddsskatt for suppleringsskatt.

Eventuelle endringer i skattemeldingen for suppleringsskatt gjøres ved anmodning om endring.

Skatteetaten jobber nå med å utforme skattemelding for suppleringsskatt og nærmere informasjon knyttet til dette vil etter hvert bli publisert på nettsiden.

Konsernenheter lokalisert i Norge som blir fritatt fra plikten til å levere melding for suppleringsskatt (GIR) fordi opplysningsplikten oppfylles av en annen konsernenhet, skal levere en notifikasjon til skattemyndighetene. Notifikasjonen skal inneholde opplysninger om hvilken konsernenhet som skal levere melding for suppleringsskatt (GIR) og hvilken jurisdiksjon denne er lokalisert i.

Har konsernet flere konsernenheter lokalisert i Norge, kan disse avtale seg imellom at en av dem skal levere notifikasjon på vegne av samtlige konsernenheter. Notifikasjonen må i så fall inneholde opplysninger om hvilke konsernenheter det gis notifikasjon på vegne av.

Levering av notifikasjon vil imidlertid ikke frita konsernenheter fra sanksjoner dersom melding for suppleringsskatt (GIR) ikke blir levert.

Fristen for å levere notifikasjon er den samme som fristen for å levere melding for suppleringsskatt (GIR) det vil si 18 måneder etter regnskapsårets slutt det første året konsernet omfattes av regelverket, deretter 15 måneder for etterfølgende år. Første frist for levering av notifikasjon vil uansett tidligst være 30. juni 2026.

Skatteetaten jobber nå med å utforme notifikasjon og nærmere informasjon knyttet til dette vil etter hvert bli publisert på nettsiden.

Webinar og nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Vi sender ut oppdateringer med jevne mellomrom. Du kan melde deg på nyhetsbrevet om suppleringsskatt:

 

Webinarer

Vi arrangerer webinarer for å informere dere som jobber i selskap som berøres av suppleringsskatteloven.

Her kan du se opptak av tidligere webinarer som fortsatt er aktuelle:

Webinar om suppleringsskatt

Webinaret ble arrangert 29. januar 2025.

Beregning av effektiv skattesats etter suppleringsskatteloven

Webinaret ble arrangert 23. oktober 2024.

Kontaktinformasjon

Hvis du ønsker å ta kontakt med oss for avklaringer relatert til suppleringsskatteloven, kan vi kontaktes via e-post [email protected].