Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.
Aksjer anskaffet i arbeidsforhold
Fordelen ved at du har kjøpt aksjer til underpris, skal beskattes. Den skattepliktige fordelen settes til differansen mellom det du eventuelt har betalt (kostpris) og salgsverdien på anskaffelsestidspunktet.
Kjøp til markedspris følger ordinære regler for aksjekjøp. Mens for opsjoner i arbeidsforhold, gjelder egne regler.
Hvor kan du finne ut om du har anskaffet aksje i arbeidsforhold?
Undersøk om bedriften har slik ordning for ansatte. Sjekk i selskapets vedtekter eller i styreprotokoller om aksjeutstedelse til ansatte. Du kan også sjekke i aksjeeierboken til selskapet om du er oppført som aksjeeier. Sjekk om du har en overdragelsesavtale, aksjebevis eller aksjonæravtale.
Er selskapet registrert i Verdipapirsentralen, skal aksjeeierne være registrert der.
Hvordan fastsettes inngangsverdien?
Inngangsverdien settes til omsetningsverdien på anskaffelsestidspunktet. Det vil si det du har betalt for aksjen pluss eventuell beskattet fordel, samt det du eventuelt har fått i reduksjon i skattepliktig fordel begrenset oppad til kroner 7 500 kroner.
Ikke reduksjon i skattepliktig fordel fra 2022
Frem til og med inntektsåret 2021, gjaldt det regler om reduksjon av skattepliktig fordel ved ansattes kjøp av aksjer til underpris. Disse reglene opphørte fra og med 2022. Dersom en slik anskaffelse var en generell ordning for alle i bedriften, ble fordelen satt til differansen mellom antatt salgsverdi, redusert med 25 prosent, og det du hadde betalt for aksjen. Reduksjonen i den skattepliktige fordelen kunne ikke overstige 7 500 kroner pr. inntektsår. Den skattefrie fordelen gjaldt også aksjer ervervet via opsjoner eller tegningsretter i arbeidsforhold.