Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Pressemelding

Skatteetaten med 67 mva-anmeldelser

  • Publisert:

Skatteetaten har avdekket alvorlige tilfeller av merverdiavgiftsvindel og har til sammen anmeldt 67 personer for skattesvik eller grovt skattesvik.   

Totalt dreier det seg om i underkant av 600 millioner kroner som urettmessig er refundert eller forsøkt refundert.  Gjennom kontroller har Skatteetaten oppdaget flere tilfeller av svindel og svindelforsøk der kriminelle har krevd refundert merverdiavgift. I noen tilfeller er svindelforsøkene oppdaget tidlig nok av Skatteetaten til at utbetalingene er stanset. 

Anmeldelsene omfatter flere personer som Skatteetaten har observert over tid.  

- Vi er kjent med at de samme virksomhetene som sender feilaktige regnskaper til Brønnøysund også er involvert i andre typer systemsvindel, som lånebedrageri hos banker, fiktive fakturaer, hvitvasking og mva-svindel, kommenterer skattekrimsjef Erik Nilsen. 

Siden i sommer er 67 anmeldelser oversendt til ni politidistrikter og Økokrim. Ytterligere 10 saker ligger an til å bli anmeldt i løpet av høsten.

- Skatteetaten er opptatt av å forhindre kriminalitet og at det får konsekvenser å tappe statskassen. I disse sakene er det eksempler på virksomheter som ikke har reell drift, og der fiktiv dokumentasjon blir brukt for å legitimere merverdiavgiftsrefusjon. Dette er grov skattekriminalitet, vi har god dialog med politiet i disse sakene og vi forventer at de følges opp i straffesporet, sier skattekrimsjef Nilsen. 

Må jobbe både i forkant og etterkant 
Innsikten Skatteetaten får gjennom kontroller brukes aktivt for å forhindre kriminalitet og stoppe svindel.  

- Vi må være i forkant av kriminaliteten før lovbruddene er fullbyrdet og forbryterne har kommet seg unna med fortjenesten. Vi jobber kontinuerlig med å hindre utnyttelse av våre digitale løsninger. Etter at vi oppdaget svindelforsøkene er noen endringer allerede innført i våre systemer. Vi må jobbe raskt og aldri være naive, for de kriminelle opererer hurtig og er grenseløse, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. 

Når vi skal tilrettelegge for å gjøre det enkelt for folk og næringslivet, må vi samtidig sørge for å hindre de kriminelle aktørene som ønsker å utnytte systemene, understreker hun.  

Internasjonal trend, ikke bare i Norge 
Mva-svindel er ingen ny kriminalitetsform, men digitaliseringen og ny teknologi gjør at dette skjer i et annet tempo og i større skala enn tidligere. Selv om Skatteetaten fanger opp og forhindrer flere tilfeller enn før, dukker det stadig opp nye utfordringer.  

- De siste årene har kriminelle fokusert mer på å misbruke digitale løsninger og på den måten manipulere de tillitsbaserte systemene våre. Dette er en internasjonal trend, og ikke noe vi bare ser i Norge, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.  

 

Merverdiavgift og utbetalinger fra staten 

  • Næringsdrivende som har avgiftspliktig omsetning skal være registrert i Merverdiavgiftsregisteret.
  • Når en registrert næringsdrivende selger varer eller tjenester skal man beregne merverdiavgift, også kalt moms, på salgene (utgående avgift). Ved kjøp av varer og tjenester vil den næringsdrivende betale merverdiavgift (inngående merverdiavgift). 
  • En registrert næringsdrivende fører et avgiftsregnskap som blant annet viser hvor mye utgående avgift som er oppkrevd, og hvor mye inngående avgift som er betalt i løpet av en to- måneders periode (termin). Basert på dette regnskapet, sender den næringsdrivende inn en mva- melding til Skatteetaten.
  • Dersom beløpet for betalt inngående avgift overstiger beløpet for oppkrevd utgående avgift, skal staten betale differansen til den næringsdrivende. Dersom den utgående avgiften overstiger den inngående avgiften, skal den næringsdrivende betale differansen inn til staten.

    Les mer her: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/