Informasjon til deg som er asylsøker fra Ukraina
Her får du informasjon om norsk identitetsnummer, flytting, skatt, bruk av utenlandsregistrert bil og hvordan du kan få elektronisk ID.
Hopp rett til:
Norsk identitetsnummer – d-nummer og fødselsnummer
Det finnes to typer identitetsnummer i Norge:
- d-nummer
- fødselsnummer
Identitetsnummeret er unikt og brukes til å identifisere deg og til å gi tilgang til tjenester i Norge.
Du får d-nummer når du registrerer deg som asylsøker
Når du registrerer deg som asylsøker fra Ukraina, vil du få et midlertidig norsk identitetsnummer, et d-nummer. Du vil som hovedregel få opplyst d-nummeret ditt i asylsøkerbeviset som du får fra politiet.
Du registrerer deg som asylsøker hos utlendingsmyndighetene (UDI).
Hvis du får oppholdstillatelse, vil du få et norsk fødselsnummer
Det er UDI som behandler søknaden din. Hvis du får oppholdstillatelse på mer enn 6 måneder som flyktning fra Ukraina, vil UDI sende oss opplysninger om dette. Da vil du automatisk bli registrert i Folkeregisteret som bosatt i Norge og få et fødselsnummer.
Du trenger derfor ikke å kontakte Skatteetaten for å bli registrert som bosatt i Norge og få et fødselsnummer.
Når du får et fødselsnummer, kan du ikke lenger bruke d-nummeret.
Adresse og flytting
Gi oss beskjed hvis du flytter til en ny adresse i Norge
Etter at du har fått et fødselsnummer og blitt registrert bosatt i Norge, må du si ifra til Skatteetaten hvis du flytter til ny adresse (bostedsadresse) i Norge.
Gi beskjed hvis du vil ha posten til en annen adresse enn bostedsadressen din
Hvis du vil motta posten til en annen adresse i Norge enn der du bor, kan du melde ifra om dette selv.
Legge til eller endre postadresse
Gi oss beskjed hvis du flytter ut av Norge
Du må si ifra til Skatteetaten hvis du flytter ut av Norge og skal oppholde deg i et land utenfor Norden (Sverige, Danmark, Finland eller Island) i mer enn seks måneder. Hvis du skal flytte til et annet nordisk land, trenger du ikke gi beskjed til oss. Da må du melde flytting i det landet du flytter til.
Jobb og skatt i Norge
Du kan jobbe i Norge når du får oppholdstillatelse
For å jobbe i Norge må du ha rett til dette, såkalt arbeidsrett. Som asylsøker har du ikke automatisk slik arbeidsrett. Får du vedtak fra UDI om at du har fått kollektiv beskyttelse, vil du få rett til å jobbe i Norge.
Les mer om å søke jobb i Norge (Nav.no)
Søk om skattekort når du har fått jobb
Som arbeidstaker må du betale skatt av lønnen du tjener i Norge. Da trenger du et skattekort. Skattekortet viser arbeidsgiveren din hvor mye skatt de skal trekke fra lønnen din. Du kan ikke søke om skattekort før du har rett til å arbeide og har en jobb.
Hvis du begynner å jobbe og ikke har skattekort når du får lønn, kommer arbeidsgiveren din til å trekke 50 prosent av lønnen din i skatt helt til du får skattekort. Dette får du tilbakebetalt året etter, når vi har beregnet den endelige skatten din. Det er derfor viktig at du søker om skattekort så snart du får en jobb.
Du trenger ikke møte opp på et skattekontor for å søke om skattekort. Du kan søke om skattekort på nett hvis du har elektronisk ID (BankID eller Min ID), eller arbeidsgiveren din kan søke for deg.
Bestille, se eller endre skattekort selv
Se opptak av presentasjon om skatt for ukrainske borgere
Vi har laget en presentasjon om skatt til deg som er fra Ukraina. Presentasjonen varer i cirka en halv time og du får blant annet informasjon om hvordan skattesystemet i Norge fungerer, skattekort, skattemelding, skatteoppgjør og kildeskatt på lønn-ordningen. Presentasjonen er på ukrainsk.
Mer om skatt i Norge for utenlandske arbeidstakere (på ukrainsk og russisk)
Bruke utenlandsregistrert bil
Når du får midlertidig oppholdstillatelse fra UDI som flyktning fra Ukraina, kan du bruke kjøretøyet inntil 4 år (tidligere 2 år) fra oppholdstillatelsen blir innvilget uten å betale avgifter knyttet til import og registrering av kjøretøy i Norge.
Dette gjelder dersom du ikke har tidligere tilknytning til Norge. Det vil si at du ikke har oppholdt deg eller vært folkeregistrert i Norge i mer enn 365 dager i løpet av de to siste årene før du fikk innvilget oppholdstillatelsen. Tildeling av d-nummer innebærer ikke at du er registrert i folkeregisteret.
Kjøretøy som allerede er registrert med norske skilter, omfattes ikke av ordningen.
Vær oppmerksom på at du til enhver tid må kunne dokumentere at du oppfyller vilkårene for å bruke utenlandsregistrert kjøretøy i Norge. Det betyr at du må kunne vise fram den midlertidige oppholdstillatelsen fra UDI.
Du trenger ikke å søke eller ta kontakt med Skatteetaten om å bruke kjøretøyet så lenge bruken i Norge er begrenset til 4 år.
I perioden fra du kommer inn til landet med kjøretøyet og frem til oppholdstillatelsen blir innvilget, kan du også bruke kjøretøyet i Norge uten å betale avgifter. Du trenger heller ikke søke eller kontakte Skatteetaten for dette. Du må imidlertid betale bompenger på norske veier.
- Har du spørsmål om førerkort, må du kontakte Statens vegvesen.
- Trenger du informasjon om grenseforsikring for kjøretøy, må du ta kontakt med Tolletaten.
- Du finner informasjon om bompenger og bomstasjoner på autopass.no.
Hvis du bosetter deg fast i Norge
Dersom situasjonen din forandrer seg slik at du bosetter deg i Norge på fast basis, må du enten betale importavgifter og eventuelt registrere kjøretøyet i Norge, eller ta med kjøretøyet ut av landet igjen.
Mer om import av kjøretøy til Norge og hva du må betale i avgifter
Elektronisk ID gir deg tilgang til offentlige tjenester på nett
Når du har fått norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer), kan du få elektronisk ID.
Med elektronisk ID får du tilgang til tjenester fra stat og kommune på nett. Du kan blant annet gå til Skatteetatens nettsider for å søke om og endre skattekortet ditt og endre adresse. Du kan også kommunisere med Skatteetaten og få tilgang til dokumentene dine elektronisk.