D-2-6.4 Saldogruppe c, vogntog, lastebiler, busser, varebiler, drosjebiler og kjøretøyer for transport av funksjonshemmede

D-2-6.4.1 Generelt

Saldogruppe c omfatter vogntog, lastebiler, busser, varebiler, drosjebiler og kjøretøy for transport av funksjonshemmede, jf. sktl. § 14-41 første ledd bokstav c. Lastebilhengere og semitrailere avskrives på saldogruppe c selv om disse ikke erverves sammen med trekkvogn. Ambulansebiler og begravelsesbiler avskrives også i saldogruppe c.

Kjøretøy som ikke er registreringspliktige eller som bare er tillatt brukt utenfor offentlig vei, inngår ikke i saldogruppe c. Det samme gjelder kjøretøy som må anses som anleggsmaskiner. Etter dette inngår ikke veiskraper, veivalser, dumpere o.l. i saldogruppe c, men i saldogruppe d.

Bestemmelsen i sktl. § 14-43 fjerde ledd om avskrivningssats på 30 % for varebiler som bare bruker elektrisitet til framdrift er opphevet. Disse inngår fra og med inntektsåret 2024 på samme saldo som øvrige driftsmidler i saldogruppe c med en avskrivningssats på inntil 24 %.

D-2-6.4.2 Busser

Med «buss» menes bil med plass til minst 10 personer inkl. fører (bil i kjøretøygruppe M 2 og M 3). Se kjøretøyforskriften § 2-2.

D-2-6.4.3 Lastebiler

Med «lastebil» menes bil for godsbefordring med totalvekt på over 3500 kg (bil i kjøretøygruppe N 2 og N 3).

D-2-6.4.4 Drosjebiler

Med «drosjebiler» menes biler som er godkjent som og hovedsakelig brukes som driftsmiddel til ervervsmessig persontransport.

D-2-6.4.5 Kjøretøy for transport av funksjonshemmede

Med «kjøretøy for transport av funksjonshemmede» menes kjøretøy som tilfredsstiller tekniske krav for løyve til transport av funksjonshemmede, jf. forskrift 3. desember 2009 nr. 1438 om universell utforming av motorvogn i løyvepliktig transport mv. Dette vil fremgå av vognkortet.

En bil som eies av en funksjonshemmet for egentransport, anses ikke som «kjøretøy for transport av funksjonshemmede».